SEIKKAILUJEN PIETARI

Pietarin palatsien, kirkkojen ja muiden maailmankuulujen nähtävyyksien lisäksi tutustumisen arvoinen on myös ”tavallinen Pietari”, jos kaupunkia voi ylipäätään tavalliseksi nimittää. Pietari on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta, itää ja länttä, isoa ja pientä. Miljoonakaupunki sykkii elämää ympäri vuorokauden ja mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja ihmeteltävää riittää varmasti jokaisen makuun.

Taiteesta kiinnostuneet voivat Eremitaasin ja Venäläisen museon vastapanoksi piipahtaa esimerkiksi Galleria Borey:ssa (Liteinyi pr. 58) tai vaihtoehtoisen taiteen keskus Pushkinskaja 10:ssä (Ligovski pr. 53), jonka tiloissa toimii taidenäyttelyiden lisäksi mm. musiikkikauppoja ja underground-klubi Fish Fabrique.

Entäpä missä pietarilaiset shoppailevat? Ostospaikkoja löytyy varmasti yhtä paljon, kuin itse pietarilaisia, ja siitä voi vakuuttua vaikkapa piipahtamalla kauppa- ja torikortteli Apraksin Dvorissa. Vaihtoehtoisten pietarilaisten suosiossa on kaupungin suurin kirpputori Udelnaja (samannimisen metroaseman vieressä), josta voi löytää mitä tahansa armeijan vaatteista ja karvalakeista vanhoihin kameroihin!

Pietarilaiseen elämänmenoon on ehkä kätevintä tutustua jalan. Kaupungilla kävellessä ja katsellessa törmää mitä erikoisempiin ilmiöihin: Nevskin risteyksessä pikkupojat tienaavat taskurahaa pesemällä ruuhkassa seisovien autojen ikkunoita, opiskelijat hölkkäävät liikuntatunnillaan ympäri Pietari-Paavalin linnoitusta... entä tiesitkö miksi ohikulkijat heittelevät kolikoita Fontanka-kanavaan pystytetylle pienelle lintupatsaalle?

Varsinkin kesäiltoina paikalliset lähtevät aina uudelleen ja uudelleen kävelylle historiallisen keskustan alueelle, Neva-joen rannoille ja avautuvia siltoja katselemaan. Suosituimpia alueita ovat keskustan lisäksi sokkeloinen Petrogradskin alue ja Krestovskin saarten puistot. Lisää eksotiikkaa kaipaavien kannattaa suunnata vielä uudistamattomille keskustan reuna-alueille, esimerkiksi Kanonerskin saarelle, jonne pääsee vain kanavan ali kulkevaa tunnelia pitkin, tai ”Novaja Gollandia”:n (suom. ”Uusi Hollanti”) alueelle, jota eivät vielä ole vallanneet autot, mainokset ja länsimaiset logot.

Pietarista tekee Pietarin ennenkaikkea ihmiset. Viiteen miljoonaan mahtuu kaikenkattava kirjo menestyvistä liikemiehistä ja muotitietoisista paremman luokan nuorista kodittomiin katusoittajiin ja Leningradin piirityksestä hengissä selvinneisiin mummoihin. Pietarilaiset ovat avoimia, ja heihin on helppo tutustua. Neuvon kysymistä ei kannata ujostella: vastauksen lisäksi saatat saada roppakaupalla ainutlaatuisia vinkkejä tutustumisen arvoisista paikoista tässä jatkuvassa liikkeessä olevassa kaupungissa. Tervetuloa seikkailemaan!